Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2022 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?

   carrièreswitch‘Ik heb een aanbod gekregen voor een nieuwe baan, maar nu twijfel ik heel erg of ik het aanbod moet accepteren. Hoe maak ik de juiste beslissing? Heb je misschien tips voor me die me kunnen helpen met kiezen?’

   Hoe maak je een goede (carrière)keuze?

   Een hele tijd terug schreef ik al eens een artikel waarin ik tips geef over het maken van een keuze. In het artikel lees je ook waarom mensen slecht zijn in het maken van keuzes, bijvoorbeeld wanneer ze teveel opties hebben. Maar, de clue van het verhaal? Een goede keuze maken bestaat niet, goed kiezen daarentegen wel. Het nemen van een beslissing in je carrière is namelijk helemaal geen groot risico, het grootste gevaar schuilt vooral in het verkeerd denken over je keuzes.

   Goed, een verkeerde keuze maken bestaat dus eigenlijk niet. Dat is alvast een opluchting hè? Goed kiezen, en dan doel ik op het proces, dat bestaat wél! Ik ga je nu meenemen in dat proces zodat jij (weloverwogen) kunt kiezen of je de baan wil accepteren of niet.

   Stappenplan bij het veranderen van je carrière

   In mijn praktijk komen voornamelijk carrièreswitchers: vrouwen die op zondagavond al buikpijn hebben omdat ze op maandag ochtend ‘weer moeten’. Ze hebben allemaal één ding gemeen: zij weten heel erg zeker dat hun huidige werk niet lang meer willen doen, maar hebben geen idee wat ze wel willen doen.

   Met mijn cliënten doorloop ik mijn eigen ontwikkelde 5-stappenplan. Het doorlopen van die 5 stappen zorgt ervoor dat iemand aan het einde van een traject exact weet wat ze wil en hoe ze dat gaat bereiken. Ook handig dus als je onzeker bent bij het maken van je keuze of als je twijfelt bij kansen die worden aangeboden. Check dus onderstaande 5 stappen en vraag je af of jij ze allemaal af kunt vinken. Als de basis goed is, is kiezen namelijk niet meer zo moeilijk.

   Stap 1: Obstakelonderzoek & het opruimen van obstakels
   Om écht uit te vinden wat jouw droombaan is moet je bereid zijn álles los te laten. Alles wat je tot nu toe hebt gedaan. Dan heb ik het over je werkervaring, je vooropleiding en wat je omgeving ervan vindt of van je verwacht. Kortom: begin met een blanco A4’tje.

   Ik geloof namelijk dat je, zo lang je half blijft doen wat je nu doet (en misschien heel goed kunt of misschien heel goed verdient), je nooit krijgt wat je eigenlijk écht graag wil. En dit is dan ook meteen het moeilijkste onderdeel van het switch-proces.

   Ik spreek in mijn praktijk vaak mensen die ergens ‘ingerold’ zijn. Ze hebben na de middelbare school een brede studie gekozen, omdat ze niet echt wisten wat ze wilden ‘als ze groot waren’. Tijdens de studie hebben ze er eigenlijk nog steeds geen idee van. Daarna blijven ze plakken bij een stageadres of accepteren ze de eerste baan die ze aangeboden krijgen, bij gebrek aan beter. Ze denken vaak: eerst maar eens gaan werken, dan vind ik daarna wel uit wat bij me past. Dat komt er dan vervolgens niet van en dat ‘mweh’-gevoel blijft nadrukkelijk aanwezig.

   Ondertussen ontwikkelen ze zich wel verder in het vak of de functie die ze eigenlijk niet meer zien zitten. Ze krijgen bijvoorbeeld cursussen aangeboden die passen bij de baan of krijgen een job aangeboden in een vergelijkbare richting, omdat ze ineens expert geworden zijn in hun (mweh-)vakgebied. ‘Build your own dream or someone else will hire you to build theirs.’ Als jij totaal geen idee hebt wat je wil, word je gestuurd door anderen.

   Goed, maar dan het loslaten. Er is een reden waarom je nog niet uit hebt gevonden wat je graag wil. Vaak liggen daar beperkende overtuigingen aan ten grondslag. Ik noem een aantal voorbeelden:

   • Leuk werk? Dat bestaat niet. Er moet nou eenmaal geld op de plank komen.
   • Met je hobby kun je geen geld verdienen.
   • Wie zit er nou op mij te wachten? Ik moet blij zijn dat ik iets heb.
   • Wat zullen ze wel niet denken als ik mijn ambtenarenbestaan opzeg om mijn hart te volgen en kunstenaar te worden?
   • Ik kan niks, ik ben niet goed genoeg, ik heb geen kwaliteiten.
   • Wat als het mislukt? Ik ben bang om te falen.
   • Wat als dit het ook weer niet is? Ik moet nu wel 100% zeker weten dat ik de perfecte keuze maak. (Lees ook eens dit artikel over het stoppen met zoeken naar ‘de baan op het witte paard’)

   Als zo’n overtuiging of negatieve gedachte hardnekkig aanwezig is, dan kunnen we een heleboel mooie ideeën bedenken en carrièreplannen maken, maar die carrièreswitch? Die gaat dan niet gebeuren. Ga dus bij jezelf maar eens na of jij jezelf op zulke gedachten kunt betrappen. En zo ja, of ze jouw keuze beïnvloeden. Is de baan die je aangeboden hebt gekregen iets wat je supergraag wil? Waarvan je in je broek schijt, maar wat je stiekem wel heel graag zou willen? Of: is het een veilige keuze, in het verlengde van het ‘mweh’?

   Stap 2: Randvoorwaarden bepalen
   Voordat je gaat bedenken welke nieuwe functie je graag zou willen is het heel goed om naar de randvoorwaarden te kijken. Misschien zijn er wel zaken bij je huidige werkgever waar je je enorm aan stoort? Dat kunnen kleine dingen zijn (geen mogelijkheid tot thuiswerken, gehorige kantoortuinen), tot hele grote dingen (werken voor een milieuvervuilende organisatie, terwijl je zelf erg bezig bent met jouw ecologische voetafdruk).

   Een andere randvoorwaarde die enorm belangrijk is: wie ben jij eigenlijk? Wat zijn jouw kwaliteiten? En komen die wel genoeg aan bod in je huidige baan (of de baan die je aangeboden krijgt)? Want als dat niet het geval is, dan is dat vragen om problemen. Wanneer je kwaliteiten voor 80% terugkomen in je dagelijkse bezigheden, dan loop je minder kans op ziekte en uitval en voelt werken heel natuurlijk. Je hoeft er geen inspanning voor te verrichten, omdat je kunt ontspannen in wat je doet. Daarbij is het goed om onderscheid te maken tussen een kwaliteit (iets waar je van nature erg goed in bent) en een vaardigheid (oftewel: een aangeleerd trucje).

   Ik heb zelf jarenlang juridisch werk gedaan. Daar ben ik uiteindelijk heel goed in geworden, maar het is niet iets wat me van nature goed afgaat. Ik ben van nature namelijk heel creatief (en he-le-maal niet van de regeltjes). Mijn hoofd gaat alle kanten op en ik kan me vaak slecht concentreren. Ik ben proactief, vind al snel iets saai en heb heel weinig geduld. Allemaal niet zo handig bij juridisch werk, maar dat zijn nu juist wél precies de dingen die ik van nature ben.

   Kun je je voorstellen wat voor energie het kost als die dingen niet aan bod (kunnen) komen in je werk? Of wanneer je die eigenschappen onderdrukt? Dan ben je dus eigenlijk niet jezelf. En dan kun je nog zo goed zijn in het werk wat je doet, maar als je iets doet wat je eigenlijk niet bént, dan gaat het vroeg of laat mis.

   Dus: komen jouw ‘randvoorwaarden’ genoeg aan bod bij de baan die je aangeboden krijgt?

   Stap 3: Brainstormen
   Bij dit onderdeel kan de ideeënmachine aan! In mijn praktijk gebruik ik hier verschillende oefeningen voor, maar je ziet: het bedenken van ideeën voor je carrière, daar gaan eerst nog wat dingen aan vooraf. De basis moet goed zijn, anders heeft het bedenken van plannen echt helemaal geen zin.

   Wil je inspiratie voor het bedenken van nieuwe ideeën of mogelijkheden? Dingen of richtingen bedenken waar je nog nooit aan hebt gedacht? Lees dan ook dit artikel eens.

   Je denkt misschien: is deze stap wel relevant voor mij? Er is toch al een idee? Ik wil alleen maar weten of ik deze specifieke baan moet nemen. Maar ik geloof in trechteren bij het maken van keuzes: je begint met heel veel opties: alles kan, alles mag en alles is mogelijk. Vervolgens (zie stap 4) trechter, categoriseer, streep en elimineer je net zo lang tot je de best passende optie overhoudt. Wanneer je vasthoudt aan je huidige werkervaring of studie, dan begin je al onderaan de trechter en sluit je een heleboel opties uit. Super jammer!

   Zo coachte ik anderhalf jaar geleden een dame die werkzaam was voor een bank. De opties die ze bedacht vóórdat ze een coachtraject volgde hadden allemaal te maken met het bankwezen (of in ieder geval iets met financiën). De bekende weg. Nadat we alle stappen uit het stappenplan doorlopen hadden samen, kwamen er hele andere opties naar boven. Ondertussen is ze bezig met het opzetten van haar eigen sieradenlabel.

   Stap 4: Keuzes maken
   Bij stap 3 is het super belangrijk om zoveel mogelijk ideeën te bedenken. Hoe meer, hoe beter! Maar vervolgens moeten we wel weer van (het grootste gedeelte van) die ideeën af. Als je lijkt op de meeste van mijn cliënten dan heb je:

   • Of: heeeel veel ideeën bedacht en weet je niet goed wat je moet kiezen uit alle 100.000 plannen. Alles is leuk! Elke week bedenk je weer een ander wild plan!
   • Of: je bent bang om een verkeerde keuze te maken. Bang om ergens voor te gaan wat het dan uiteindelijk misschien tóch niet is.
   • Of: misschien heb je wel last van allebei.

   Gelukkig hebben we al die dingen al getackeld bij stap 1 en zou je daar (als het goed is) geen last meer van moeten hebben. Dus mag je nu (vol vertrouwen!) gaan kiezen! Want: als je niks kiest en alle opties openhoudt, dan kom je uiteindelijk nergens. Met minder zie je meer en kun je beter focussen. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan; het jampottenonderzoek. In dit artikel kun je daar meer over lezen.

   Wat je ook nog kan helpen, bij het maken van een goede keuze, is een interne vergadering houden. Met jezelf dus. Hoe? Dat lees je hier. Het concept uit dit artikel is een uitermate geschikt middel om in te zetten wanneer je voor een belangrijke keuze staat (moet ik deze baan nou aannemen of niet?) en je er niet uitkomt wat je moet doen. Het is een super simpele en praktische methode om in vergadering te gaan met… jezelf!

   Stap 5: Actieplan maken en gaan met die banaan!
   Eigenlijk is dit (als stap 1 tot en met 4 goed zijn uitgevoerd) de simpelste stap die er is. Let wel: simpel, niet makkelijk.

   Net als bij afvallen is het erg makkelijk om te bepalen wat je moet doen: je bepaalt je streefgewicht (stip op de horizon), deelt het op in kleinere doelen (hoeveel wil je per maand of per week afvallen?) en zet de acties uit (aanmelden bij de sportschool, alleen in het weekend alcohol drinken, geen snoep meer in de kast en de dag beginnen met een gezond ontbijt). Super simpel. Maar: makkelijk is het niet! Het is namelijk nog veel makkelijker om het niét te doen, dat sporten en het gezonde eten. Wat belangrijk is bij deze stap? Dat je een plan maakt en jezelf daaraan houdt!

   Dus: jouw keuze bij stap 4 is jouw stip op de horizon. Is het nog een ver-van-je-bed-show? Deel het dan op in kleinere (behapbare) doelen. Hoe je dat kunt doen, lees je hier. Bepaal vervolgens de acties die je kunt ondernemen om deze kleinere doelen te bereiken.

   Die baan die je aangeboden hebt gekregen, is dat jouw stip op de horizon? Of zou het één van de kleine (behapbare) doelen kunnen zijn? Of één van de acties? Zo nee: niet doen. Dan draagt het niet bij aan wat je uiteindelijk wilt bereiken.

   Nogmaals: de perfecte keuze bestaat niet, goed kiezen wel! En dat kun je nu wanneer je alle stappen hebt doorlopen. Succes met het maken van een keuze!

   En kom je er niet uit? Of kun je wel een beetje hulp gebruiken bij (één van) de stappen? Maak dan een afspraak! Ik denk heel graag met je mee! 🙂

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.