Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?

   vraag 't rina
   Oh, ik weet er alles van! Je hebt een drukke baan waarin reteveel van je verwacht wordt en voor je het weet is er wéér een jaar voorbij.

   Iedereen die aan je bureau verschijnt, iedereen die je mailt, iedereen die je belt; iedereen vindt zichzelf prioriteit nummer 1. Houd dan maar eens op focus op je ellenlange to-do list die je naast alle vragen en verzoekjes óók nog eens moet doen. Met alles wat er tussendoor van je gevraagd wordt, kom je soms nog niet eens aan één punt op je lijstje toe. En jezelf ontwikkelen? Je inhoudelijke kennis opschroeven? Dat staat op nummer 98 van je lijst. Graag in chronologische volgorde afvinken a.u.b.

   En hoe lage prioriteit je ontwikkeling van jezelf al krijgt omdat je het zó druk hebt met andere dingen, schuift je ‘m gerust nog verder door van punt 98 naar punt 142 en punt 183. Die cursus die je zo graag wil volgen? Not going to happen. Want: wanneer? En hoe dan?

   Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen…

   Lang leve het internet!

   Tegenwoordig zijn er legio mogelijkheden om (met de weinige tijd die we beschikbaar hebben) cursussen te volgen en onszelf te ontwikkelen. Ik zal er zo een paar opsommen. Maar eerst even dit:

   Heb je jouw vraag al eens met je baas besproken?

   Het lijkt mij heel gezond als je up-to-date wil blijven in je vakgebied, dat je je wil blijven ontwikkelen, misschien een hogere functie wil of dat je een vaardigheidstraining wil volgen op persoonlijk vlak. Niet alleen voor jou, maar ook voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Een investering in werknemers is daarom ook een investering in het bedrijf zelf. Het lijkt me dan ook niet meer dan normaal dat een werkgever investeert in zijn mensen; in opleidingen, cursussen, trainingen én in tijd.

   Maar weet je baas niet dat je een training of cursus wil volgen? Of dat je begeleiding wenst van een coach om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen? Heb je nooit gevraagd of daar tijd voor vrij gemaakt kan worden, zodat je dit (gedeeltelijk) tijdens kantoortijd kunt doen? Dan snap ik dat de tijd voorbij vliegt zonder aan punt 183 toe te komen. Vragen dus! Dan is het natuurlijk wél handig als je weet hoe je je wensen moet verkopen aan je baas. Vraag jezelf daarom af: what’s in it for them? En onthoud: wie niet waagt, wie niet wint.

   Geen zin om met je baas te overleggen?

   Hulde aan het internet! Hier komen ze dan, een aantal van de legio aan mogelijkheden om het heft in eigen hand te nemen:

   Instagram

   Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: mini-cursussen die te volgen zijn via Instagram. Ik ben persoonlijk mega fan van dit soort cursussen, want: laagdrempelig (alles komt voorbij in je normale ‘feed’, tussen de posts en stories van je vrienden), het kost weinig tijd, je kunt deelnemen waar en wanneer je wil (en dus wanneer het jóu uitkomt) en ook niet onbelangrijk: het is niet duur. Zelf heb ik meegedaan aan een cursus van Charlotte van het Wout via C Academy. Zij geeft cursussen op het gebied van ondernemen en zelfontwikkeling. Maar er zijn ook cursussen te vinden die gericht zijn op balans voor werkende moeders, check Mompoint. Ook Charlotte’s Law is een leuke, daar worden cursussen gegeven door juristen. De lijst aan mogelijkheden is oneindig, maar voor nu laat ik het hier even bij. Heb je zelf nog een leuke tip? Ik ben benieuwd! Laat hem achter in de comments op social, dan hebben anderen er ook nog wat aan!

   MOOC

   Oftewel: Massive Open Online Course. Ook wel eens het onderwijs van de toekomst genoemd. Het zijn gratis cursussen, ontwikkeld door docenten van een universiteit en iedereen (van jong tot oud) kan hieraan deelnemen. Zo kun je een MOOC volgen via de universiteit van Leiden over onderwerpen die variëren van terrorismebestrijding tot rechten tot mindfullness. Het aanbod wereldwijd is ENORM. Het kan daarom even zoeken zijn naar de onderwerpen die jou interesseren. Maar ook hier gelden weer dezelfde voordelen aan het volgen van een cursus via internet: je kunt het volgen in je eigen tijd en tempo en nog een belangrijk voordeel: het kost je geen cent.

   Webinars

   Webinar is een samenvoeging van de woorden “web-based” en “seminar”. Met andere woorden: een seminar via het wereldwijde web. Ook hier geldt weer: er zijn webinars over de meest uiteenlopende onderwerpen die je maar kunt bedenken. Zo kun je webinars volgen over zakelijk bloggen of je kunt meer leren over online marketing. Er zijn webinars die gaan over timemanagement en over productiviteit. Wil je meer leren over de AVG? Ook dat kan via een webinar. De mogelijkheden zijn oneindig. Google maar eens het onderwerp waar jij meer over zou willen leren gevolgd door: ‘+ webinar’. Dikke kans dat je deze week nog een cursus kunt volgen.

   Zo zie je maar, legio aan mogelijkheden om jezelf inhoudelijk te blijven voeden, óók wanneer je een drukke baan hebt. Maak van punt 183 op je to-do list weer punt 1 door er met je baas over de praten óf door een cursus te volgen wanneer het jou uitkomt en waar het jou uitkomt. Op jouw tempo.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.