Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!

   onderneming‘Onlangs heb ik een vast contract gekregen bij één van de grootste fastfood restaurants van de wereld. Ik ben er nu 2 jaar in dienst en werk er 25 uur in de week. Precies onder schooltijd van 9 tot 2, zodat ik mijn dochter kan brengen en halen van school. Als alleenstaande moeder vind ik het soms toch wel een beetje pittig om na 5 uren (zonder pauze) knallen op de werkvloer dan ‘s middags thuis ook nog je eigen huishouding en boodschappen te te koken, je contacten te onderhouden en bewuste aandacht te geven aan je kind. En dan heb ik ook nog eens een ondernemersdrive/-passie die continu speelt in mijn hoofd… Hoe kan ik mijn chaotische ‘Jack of all Trades, Master of None’ met te groot denkende ideeën, omzetten naar een realistisch, overzichtelijk en financieel haalbaar stappenplan? Zodat er rust in mijn hoofd komt en mijn ondernemersdroom van de grond komt en tot een succes ontwikkeld kan worden?’

   De energie, drive en motivatie spat van je vraag af, dat is top! Want: dat is namelijk hét belangrijkste ingrediënt om succesvol een bedrijf te beginnen (en runnen).

   Een onderneming: daar komt nogal wat bij kijken

   Ondernemen vraagt überhaupt al ontzettend veel van je. Je moet o-ve-ral verstand van hebben. Je bent namelijk niet alleen een vakidioot (en goed in wat je doet), je moet óók nog eens wat weten van marketing en sales (je wil natuurlijk geen geheim blijven en wél een succes worden – dus huppakee, die bühne op met je product of dienst…). Daarnaast moet je je administratie op orde hebben, ben je hoofd facilitair en stuur je óók nog eens zelf de klantenservice aan. En dan heb ik vast nog wel een aantal functies gemist…

   Sommige mensen zullen overigens beweren dat je echt niet overal verstand van hoeft te hebben als ondernemer. En dat je beter uit kunt besteden waar je zélf niet goed in bent.
   Met dat tweede gedeelte ben ik het laaiend eens: vooral uitbesteden wat een ander beter en sneller kan. Maar… Ik vind dat, als je met mensen samen gaat werken (of mensen vóór je laat werken), je zelf eerst moet weten wat het inhoudt en hoe het werkt. Hoe kun je anders weten of je de beste mensen hebt ingehuurd?

   Je hoeft geen expert te worden in alle werkzaamheden, maar het is wel handig als je de basisprincipes kent; die moet je in de vingers hebben. Anders word je gemakkelijk beduveld en weet je ook niet waar je op moet sturen als het misgaat of niet gaat zoals jij wilt.

   Maar goed, ik dwaal af. Zoals je leest: er komt nogal wat bij kijken. Gelukkig beschik jij over een berg energie en een enorme drive.

   Waar liggen je prioriteiten?

   De belangrijkste vraag: hoe wordt het allemaal behapbaar? Want naast ondernemer (to be), ben je ook nog werknemer, mama, vriendin, et cetera. En al die rollen vervullen we het liefst ook nog allemaal perfect. Ik zal je vast uit je droom helpen: forget it. Je kunt nu eenmaal niet overal tegelijk de beste in zijn. Sterker nog: als je dat probeert, dan doe je van alles maar een beetje en alles altijd maar half.

   Mocht het jou wél lukken om al die ballen fluitend hoog te houden en óók nog eens een leuk mens te blijven zónder overspannen te raken? Dan kom ik graag een cursus bij je volgen.

   Dus: wat dit onderdeel betreft, heb ik écht leren prioriteren. Mijn gezin komt altijd op nummer één. Voor hen laat ik alles vallen. Mijn bedrijf is ook (een soort van) mijn kindje en komt dus op een welverdiende tweede plek. Dit betekent voor mij dat ik niet bij alle verjaardagen van vriendinnen ben, dat ik niet elke week mee kan borrelen of uiteten kan en dat ik (meer dan eens) een afspraak afzeg.

   En nee, dat vindt niet iedereen leuk (dat is een understatement)… Ik ben onderweg weleens vrienden kwijtgeraakt, simpelweg om het feit dat ik een heleboel gemist heb. En ik geef ze daar ergens ook nog wel gelijk in. Maar heel eerlijk? Ik heb hierdoor nu de fijnste club mensen om mee heen overgehouden. Die begrip hebben voor mijn drive om te ondernemen (en ook nog eens vragen ‘of alles wel lekker gaat?’ als ik weer eens chronisch afwezig ben geweest). Van de mensen die ik nú om me heen heb weet ik: zij blijven hangen. En daar ben ik mega dankbaar voor.

   Werken met doelen

   Ik heb je hierboven een aantal antwoorden gegeven die wellicht niet direct antwoord geven op je vraag. Echter is dit wél de basis van je bedrijf:

   Je moet:

   • Bepalen of je de energie en drive hebt om te ondernemen.
   • Zorgen dat je overal verstand van hebt (in ieder geval wéét wat het inhoudt) alvorens je zaken uitbesteed – en: alléén maar goed zijn in je vak is niet genoeg.
   • Bepalen waar je prioriteiten liggen. Je bent geen superwoman. Ook niet als je een cape omhangt.

   Goed, nu we deze dingen afgetikt hebben, nog een paar blogs voor je op een rij die je ook gaan helpen bij de uitvoering van je ideeën en het concreet maken van je plan:

   Ten eerste: blijf niet nadenken, maar ga het gewoon doen! Probeer eens wat uit en bepaal daarna wat je volgende stap is. Hoe? Dat lees je hier.

   Ten tweede: maak van een groot doel meerdere kleine (en makkelijk haalbare) doelen. Die kleinere doelen leiden uiteindelijk naar het grote resultaat, namelijk: jouw bedrijf. Hoe je dit doet, lees je hier.

   En als laatste heb ik hier nog wat algemene tips voor je op een rij staan die je helpen bij de beginfase van je eigen onderneming.

   Denk je nu: ‘give me more!’?

   Ik coach in mijn praktijk ook startende ondernemers bij het opzetten van hun bedrijf. Dit doe ik tijdens een één-op-één adviesdag. Daarin werken we aan je (ondernemers)mindset, ga je uitvinden hoe je jouw kwaliteiten het beste in kunt zetten en ga ik met je aan de slag met het maken van een concreet en praktisch plan. Meer weten? Lees het hier!

   Succes!

   P.S. Wil je “gewoon” een keer brainstormen met Rina over jouw carrière? Vraag hier een gratis online inspiratiesessie van 20 minuten aan.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.