Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2022 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?

   waard‘Ik word regelmatig benaderd door recruiters, terwijl ik nog niet heel veel werkervaring heb. Ook HR en mijn manager geven mij veel complimentjes vanwege mijn inzet, mijn vernieuwende blik, mijn toegevoegde waarde voor mijn collega’s en voor de organisatie. Maar, binnenkort loopt mijn contract af. Ik ben benieuwd hoe je kunt bepalen wat je, ten opzichte van andere collega’s, ‘waard’ bent en hoe je dit mee kunt nemen in je (salaris)onderhandeling.’

   Top dat je regelmatig door recruiters wordt benaderd, steek die maar vast in je zak! Als je niet interessant bent, en als ze niet denken dat ze geld aan je kunnen verdienen, dan bellen / mailen ze je ook niet plat. Fijn ook dat je als frisse wind wordt gezien op je huidige werkvloer en je inzet dus niet onopgemerkt blijft.

   Houd dit even vast.

   Want: dit wordt je uitgangspunt voor je (salaris)onderhandelingen bij een potentiële nieuwe werkgever of je huidige werkgever. Niet het aantal jaren werkervaring, en ook niet wat Truus (de collega die dit werk al tien jaar doet) verdient. Het salaris van je collega’s is nóóit een uitgangspunt of argument in salarisonderhandelingen. Sterker nog: als ik leidinggevende zou zijn en een medewerker zou mij met als enige argument ‘Pietje werkt hier korter dan ik en verdient 150 euro per maand meer’ proberen te overtuigen van een salarisverhoging, dan zou ik niet onder de indruk zijn. Pietje heeft dan waarschijnlijk beter duidelijk kunnen maken waarom hij die extra 150 euro per maand verdient. En jij dus niet. Als ik jou meer moet gaan betalen, dan wil ik exact weten waarom jíj het verdient. Anders houd ik mijn hand op de knip. Dus: geen Calimero-argumenten meer (‘ik krijg minder en hij krijgt meer en da’s niet éérlijk’).

   Dít is de persoon die ik zoek

   Stap één is daarom om erachter te komen wat je waard bent, hoeveel werk je kunt verzetten, wat de kwaliteit is van je werk en wat je bijdraagt aan een team of organisatie. En onderbouw dit tijdens een gesprek met concrete voorbeelden. Iedereen vindt zichzelf namelijk een teamplayer of ontzettend flexibel, maar zonder tekst en uitleg blijven dit slechts lege termen. Onderbouw dat je flexibel bent bijvoorbeeld door aan te geven dat je best bereid bent om werk te doen dat buiten je huidige takenpakket valt. Net als toen je samen met je collega honderd potentiële klanten hebt gebeld omdat die leads binnen twee dagen opgevolgd moesten worden, terwijl je eigenlijk niet op de salesafdeling werkt. Of omdat je, om de KPI’s van die maand te behalen, met twee andere collega’s op eigen initiatief de hele week ’s avonds hebt doorgewerkt. Of omdat je ’s ochtends vijftien minuten voor openingstijd naar de winkel komt, zodat je deze netjes kunt maken vóórdat de eerste shoppers er weer zijn. Deze voorbeelden maken dat je potentiële nieuwe werkgever denkt: ‘Dit is precies de persoon die we zoeken en daar wil ik ook voor betalen!’

   We vertrouwen op anderen

   Nog mooier is het wanneer je jouw kwaliteiten kunt onderbouwen met “bewijzen”. JIJ kunt natuurlijk wel vertellen hoe goed je bent, maar wanneer een ánder het zegt, dan is dat veel krachtiger. Vraag daarom om aanbevelingen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt direct, maar ook bijvoorbeeld via LinkedIn, aan je huidige of vorige leidinggevende of collega vragen of hij of zij iets voor je op papier wil zetten. Hoe fijn is het als jij tijdens je sollicitatie kunt zeggen: “Ik heb ook samengewerkt met X voor bedrijf Y, op mijn LinkedIn-pagina kun je lezen hoe zij dat ervaren hebben.” Of: “Ja hoor, je mag X bellen, dat was mijn leidinggevende bij Y. Dit is haar telefoonnummer en hier heb ik nog een referentie van Z.” Want: zeg nou zelf, jij checkt toch ook eerst Zoover of TripAdvisor voor je een vakantie boekt? En leest toch ook de reviews voordat je een nieuwe wasmachine koopt? En wanneer je beste vriendin je tipt over panty’s waar écht geen ladders in komen, dan ben je ook eerder geneigd daarop te vertrouwen dan wanneer het op de verpakking staat, toch? Zo werkt het nu eenmaal. We vertrouwen op de ervaring van een ander, óók tijdens het sollicitatieproces.

   Weet waar je aan begint

   Stap twee is jezelf verdiepen in het bedrijf en de functie waarop je gaat solliciteren. Ken je cao. Regelmatig staat er in de vacature een schaal vermeld. Daar valt meestal niet over te onderhandelen, je kunt hooguit vragen naar een ‘uitloopschaal’. Kom je met een salarisindicatie die vér boven de genoemde schaal ligt en stel je jezelf hierin heel star op? Dan heb je dikke kans dat je niet meer serieus genomen wordt. De schaaltrede waarmee je begint, daar kun je trouwens wél over onderhandelen. En, wanneer je bijvoorbeeld solliciteert op een salesfunctie, dan is het vaak wel meer gepast om flink te onderhandelen. Kun je meteen je skills in onderhandelen laten zien, niet geheel onbelangrijk in een salesfunctie.

   Laat je niet in de kaart kijken

   Nog een laatste tip: vaak wordt tijdens een sollicitatieprocedure gevraagd naar een kopie van je loonstrook of naar je huidige salaris. Een vraag waar ik echt jeuk van krijg, maar dat is mijn persoonlijke mening. Je huidige salaris als uitgangspunt nemen voor de onderhandelingen zorgt ervoor dat je meteen met twee-nul achterstaat, je laat jezelf namelijk in de kaart kijken. Als reactie op deze vraag zou je daarom kunnen aangeven dat je huidige salaris wat jou betreft niet van belang is, omdat het erom gaat wat een passende vergoeding is voor déze functie en jouw huidige kwaliteiten.

   Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Of je nu ergens anders gaan solliciteren of je gaat om loonsverhoging vragen bij je huidige werkgever: een slimme meid is op haar (salaris)onderhandelingen voorbereid. 😊

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.