Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?

   vraag 't rinaIk zal maar gelijk met de deur in huis vallen: dat weet je niet. Nooit. Althans: niet vóórdat je de stap hebt gewaagd. Je weet het pas als je een tijdje bezig bent in die andere baan. Maar ja, wanneer durf je dan die stap te wagen als je niet zeker weet of je er wel klaar voor bent? Dat brengt veel onzekerheid met zich mee.

   Het is alsof je op een hoge duikplank staat, moet springen, maar niet zeker weet of er water in het zwembad zit. Dan heb je eigenlijk twee mogelijke uitkomsten wanneer je tóch die duik neemt: je komt in het water terecht (niks aan de hand, het ergste dat kan gebeuren is plat op je buik terechtkomen, maar dat doet maar eventjes pijn) -of- je valt je te pletter op het beton. Dat kun je waarschijnlijk niet meer navertellen. Maar hoe maak je dan de keuze om wel of niet te springen als je bovenop die duikplank staat?

   Er zijn 3 opties: pick one

   Optie 1: aftaaien

   Het eerste wat je kunt doen is ‘m aftaaien. Oftewel: omdraaien en die ladder weer af, met je staart tussen je benen. Wat je dan mogelijk voelt is teleurstelling in jezelf, omdat je de sprong niet hebt durven wagen. Of je gaat je nog een hele poos afvragen: wat als er nou wél water in het zwembad zat? Of misschien voel je wel opluchting, omdat je niet meer MOET van jezelf.

   Vraag je eens af wat überhaupt de reden is geweest dat je die hoge duikplank op bent gegaan. Wilde je wel eens een keer wat spannenders doen dan die eeuwige glijbaan? Was je het pierenbadje ontgroeid? Waren de mensen in het bubbelbad nou niet echt je type? Of was je wel klaar met die 25 baantjes elke keer weer, steeds weer hetzelfde? Gaaaaaap.

   Waaróm stel je jezelf de vraag of je klaar bent voor een andere baan? Die vraagt komt niet uit de lucht vallen namelijk. Als je een fantastische baan hebt met genoeg uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden, geweldige collega’s en een topbaas, dan zou je jezelf deze vraag niet stellen. Dan is het de moeite waarschijnlijk niet waard om de sprong te wagen. Is dat zo? Prima. Is dat niet zo en taai je ‘m liever af? Dan moet je dealen met alle gevolgen van dien…

   GELUKKIG ga je van een andere baan uitproberen niet dood. Dus je kúnt natuurlijk gewoon de sprong wagen. Zonder na te denken. YOLOOOO!!! Als een kip zonder kop. Hoppaaa.

   Optie 2: te pletter vallen

   Je kunt natuurlijk ook gewoon de sprong wagen. Zonder na te denken. YOLOOOO!!! Doe het gewoon! Als een kip zonder kop. Hoppaaa.

   Maar: als het dan, terwijl je naar beneden aan het duiken bent, steeds duidelijker wordt dat je richting het beton duikt in plaats van in het water gaat plonzen, dan ben je de zak. Je kunt niet meer terug. En je leven vliegt als een film aan je voorbij. Oké, een beetje theatraal, maar je snapt vast wat ik bedoel.

   GELUKKIG ga je van een andere baan uitproberen niet dood. Sterker nog: als jij besluit dat je klaar bent voor die andere baan en ervoor gaat, en je beseft onderweg toch dat het beton is dat je daar voor je ziet, dan hoéf je (anders dan bij het zwemmen dus) niet te wachten tot je ook daadwerkelijk te pletter stort. Nee, dan stort je je gewoon weer in het volgende avontuur.

   Lees ook: Hoe kom je erachter waar je goed in bent? 

   Optie 3: gooi een steentje

   Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Bij deze optie laat je zo weinig mogelijk aan het toeval over. Jij, slim als je bent, hebt namelijk een steentje in de zak van je zwembroek gestoken. Als jij dus bovenaan die duikplank staat gooi jij éérst dat steentje naar beneden vóórdat jij zelf de sprong waagt. Terwijl het steentje naar beneden valt heb jij jouw oren gespitst. Wanneer je hoort dat ‘ie een plonsgeluid maakt weet je: ik kan springen. Er zit water in het zwembad.

   En zo is het precies met het wagen van de sprong naar een nieuwe baan. Heb je twijfels over of je er wel klaar voor bent? Gooi dan eerst een steentje. Ga in gesprek met mensen die ook van baan zijn gewisseld en met dezelfde vragen als jij geworsteld hebben. Leer van hun ervaringen. Vraag om tips en adviezen (die je vervolgens niet allemaal voor waar aanneemt, maar degenen eruit pikt waarvan je denkt: dit kan voor mij ook werken – blijf altijd kritisch).

   En: wanneer je nog niet goed genoeg hebt gehoord of het steentje nou plonsde of niet, dan gooi je er gewoon nog eentje (of meerdere): loop een keer een dag mee met iemand die de baan heeft waarvan jij denkt dat de sprong de moeite waard is. Of praat ook eens met mensen die van baan zijn geswitcht en niet meteen op de goede plek terecht zijn gekomen. Vraag wat ze toen hebben gedaan. En bepaal of jij dit in jouw geval ook zou overleven.

   En last but not least…

   Zoals ik aan het begin al schreef: zelfs als je springt in een zwembad mét water kun je nog wel eens ongelukkig terechtkomen. Dat kan pijnlijk zijn. Zo is het ook met het nemen van de volgende stap in je carrière. Ook al heb je steentjes geworpen en weet je bijna zeker dat je de sprong gerust kunt wagen, dan nog kun je plat op je buik terechtkomen. Misschien moet je bijvoorbeeld toch wat langer wennen aan je nieuwe collega’s dan je vooraf had gedacht, vind je het toch lastiger dan je dacht om jezelf te bewijzen nu je een baan hebt gevonden met meer inhoud (maar dus ook meer uitdaging) of: je had niet verwacht dat je nieuwe job zo’n grote impact op je sociale leven zou hebben.

   Net zoals bij plat op je buik terechtkomen geldt: het doet maar even pijn. Geef jezelf daarom de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Als het na een half jaar tot een jaar nog steeds niet goed voelt? Onderneem dan actie, voordat je alsnog het beton raakt.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.