Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Vraag 't Rina

carrièreswitch

Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?

happy‘Ik merk dat ik me gewoon niet helemaal happy voel op mijn huidige werkplek, maar ik kan er de vinger niet echt op leggen waar dat dan precies aan ligt. Hoe kom ik erachter wat maakt dat ik niet zo happy thuiskom van mijn werk?’

Allereerst: wat rot dat je niet lekker op je plek zit in je huidige werk. Helemaal nu je er niet precies de vinger op kunt leggen waaróm dat zo is.

In de top 3

Uit onderzoek (2016) is gebleken dat bijna een derde van de Nederlandse werknemers wekelijks of vaker een ‘slechte dag’ heeft op zijn of haar werk. Die slechte dagen zouden vaker voorkomen bij mensen in het bedrijfsleven (32%) dan bij mensen die werkzaam zijn bij non-profitorganisaties (23%). Mensen in het bedrijfsleven rapporteren als belangrijkste redenen voor een slechte werkdag: de sfeer in het team, saai werk en geroddel. Medewerkers bij non-profit organisaties geven andere redenen aan voor een slechte dag op hun werk. In hun top 3 staan: klagende collega’s, onduidelijk beleid en/of het hebben van een leidinggevende waar je niet op kunt bouwen.

Een tijd terug schreef ik een artikel naar aanleiding van het lezen van het boek ‘The Big Five For Life‘ (dikke vette tip trouwens, mega interessant boek!). In dit boek wordt beschreven wat een leidinggevende maakt of kraakt; wat ervoor zorgt dat een leidinggevende een échte goede leidinggevende wordt. Dit boek gaat ervan uit dat een fijne leidinggevende één van de redenen is voor mensen om loyaal te zijn aan een bedrijf en happy naar het werk te gaan.

Nu zijn dit een aantal ‘algemeenheden’, die gelden voor het gros van de mensen die niet happy naar zijn of haar werk gaan. Dat wil natuurlijk niet per se zeggen dat dit ook voor jou geldt. Maar, je kunt dit wel nagaan. Misschien herken je, nu je dit zo leest, inderdaad jouw baas. Eentje zonder ruggengraat, waarbij je al helemaal niet hoeft aan te kloppen voor steun. Of is je werk, bij nader inzien, helemaal niet meer zo uitdagend en doe je al langer dan een half jaar je taken met twee vingers in je neus.

Aan de slag met een dagboek

Als het niet meteen duidelijk is voor je, kun je ook voor een bepaalde periode een dagboekje bijhouden. Hierin kun je alles wat je meemaakt op een werkdag evalueren. Bijvoorbeeld:
10.00 uur – teamvergadering – score: 4
11.00 uur – presentatie – score: 7
12:00 uur – lunch – score: 5

Denk niet te lang na over je scores, maar schrijf meteen het cijfer op dat in je opkomt. Het nadenken, het evaluatieproces, komt later. Dan ga je namelijk evalueren waaróm je bepaalde scores geeft.

Dit kun je bijvoorbeeld later op de dag doen, wanneer je werkdag erop zit. Of in het weekend. Vraag jezelf bij iedere gegeven score af: waarom geef ik dit item deze score? Waarom geef ik de teamvergadering een 4 en geen 5 of 6? En: wat moet er gebeuren om het een volgende keer wél een 5 of hoger te laten scoren? Maar ook: hoe komt het dat ik een 4 geef en geen 3? Blijkbaar gaat er toch iets goed, of is er toch iets wat je leuk vindt. Wat is dat dan precies?

Die laatste vragen lijken misschien flauw, maar tóch zet ik ze er heel bewust tussen. Want: wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt voor zowel de positieve zaken in je leven als voor de negatieve dingen. Ik schreef er laatst al dit artikel over.

De regie over je carrière

Heb je mijn tips uitgevoerd en kom je er dan nog steeds niet uit? Doe dan mee met mijn online cursus: in 5 stappen weer de regie over je carrière. De cursus is te volgen via Instagram en start op 30 september 2019. Al het cursusmateriaal is een maand lang te bekijken (tot 4 november 2019).

Je kunt natuurlijk ook altijd met mij in gesprek. Wil je dat ik eens met je meedenk? Vraag hier een gratis online inspiratiesessie van 20 minuten aan.

Een vraag voor Rina?

Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

Beantwoord mijn vraag:
PersoonlijkAnoniem

Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
Zo maak je de perfecte pitch!
Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

HMV Support

HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.