Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Vraag 't Rina

carrièreswitch

Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?

carriere
Via Instagram kregen we de volgende leuke vraag binnen: ‘Ik ben verpleegkundige, maar zou zo graag iets met interieurstyling willen. Hoe start ik?’

Wanneer je op dat punt bent gekomen dat je iets to-taal anders wil met je carrière, dan kunnen er een aantal beren op de weg verschijnen. Misschien vraag je je af waar je in hemelsnaam moet beginnen met je plan – en, als je een beetje pech hebt, zorgen die beren er misschien zelfs voor dat je afhaakt. Je denkt bijvoorbeeld dat het niet realistisch is wat je bedacht hebt. Uiteindelijk moet je zelfs een beetje lachen om jezelf, want: wat dacht je eigenlijk wel met dat gekke plan?!

ZO zonde (of seund, zoals we dat in Brabant zouden zeggen). Dus je kunt wel zeggen dat ik blij ben dat je deze vraag stelt. Op naar die glansrijke carrière! Iets met interieurstyling. Hoe begin je? Ik geef je een aantal tips!

Brick by brick will make it stick

Heb je een ‘groot’ doel voor ogen? Een doel dat (nog) ongrijpbaar lijkt? Een doel dat een hele erge ver-van-je-bed-show lijkt?

Brick by brick will make it stick.

Wat ik daarmee bedoel: kleine steentjes (of kleine stappen) dragen allemaal bij aan het grote doel (het bouwen van die Chinese muur). Zijn de eerste stenen gelegd, dan pak je de volgende en uiteindelijk komt het tot een mooi resultaat.

Wil je een marathon lopen, maar ben je net zo sportief als ik (ik ben al buiten adem als ik de afstandsbediening door moet geven)? Je eerste steentje is: buiten een kort blokje om gaan. Wil je 25 kilo afvallen, maar zakt de moed je in de schoenen als je alleen al dénkt aan wat je er allemaal voor moet doen en laten? Je eerste steentje is: ’s ochtends beginnen met een gezond ontbijt.

Wil je iets met interieurstyling gaan doen, maar heb je geen idéé waar je moet beginnen? Je eerste steentje is: een boek kopen over interieurstyling. Of: bekende interieurstylisten gaan volgen op Instagram (bijvoorbeeld: odyvet, finntage of interiorjunkie). Of: een informatiedag bezoeken van een interieurstyling opleiding. Je daaropvolgende steentje zou kunnen zijn: je eigen stijl bepalen. Met moodboards aan de slag! En weer een volgend steentje zou kunnen zijn: je eigen Instagram-account voor interieurinspiratie opzetten.

Enfin: je snapt wat de bedoeling is. Deel het op in kleine stappen en bepaal deze vooral helemaal zelf (de hierboven genoemde stappen zijn niet per se dé manier, maar slechts een voorbeeld). Merk op dat in de ‘steentjes’ die ik hierboven beschrijf nog geen één keer is gesproken over geld verdienen met interieurstyling of je baan als verpleegkundige opzeggen. Waarom? Omdat het gat tussen ‘ik wil “iets” met interieurstyling doen’ en ‘geld verdienen met interieurstyling’ nog erg groot is. Dan kom ik weer terug op ‘een groot doel voor ogen hebben’ aan het begin van mijn relaas. Hoe meer vorm ‘iets met interieurstyling’ gaat krijgen (door alle kleine steentjes die je legt), hoe bereikbaarder je doel wordt en hoe duidelijker het wordt hoe je dit vorm kunt gaan geven.

Neem geen ontslag, ik herhaal, neem geen ontslag!

Ondertussen al een aardig muurtje aan het bouwen? En wil je misschien een eigen bedrijf beginnen in interieurstyling? Dan heb ik nog een bonustip voor je. Onderzoek wijst uit dat je, wanneer je rustig aan je bedrijf bouwt (naast je (bijna-)fulltime baan), je meer kans hebt om succesvol te worden in datgene dat je écht graag zou willen doen.

Een bekend voorbeeld is Phil Knight. Hij verkocht 5 jaar lang sportschoenen vóórdat hij zijn fulltime baan in de accountancy opzegde. Het bedrijf dat hij startte? Nike.

Nog een ander bekend voorbeeld: Markus Persson. Programmeur. Bouwde videogames naast zijn fulltime baan. Hij zette eerst Minecraft op een gaming portal, terwijl het spel nog niet helemaal af was en hij hield zijn fulltime baan nog een jaar lang aan. Pas daarná ging hij zich volledig bezighouden met zijn bedrijf. Minecraft werd uiteindelijk verkocht voor 2,5 biljard dollar aan Microsoft.

Rode draad in het verhaal bij deze twee topondernemers? Ze zorgden voor een stabiele, solide basis naast het fantastische bedrijfsidee dat ze hadden, namelijk: een vast inkomen. Daarnaast werkten ze keihard aan hun gave ideeën, om vervolgens pas na een hele poos ontslag te nemen.

Moraal van het verhaal

Het hoeft niet ineens allemaal groots, fantastisch en meeslepend te zijn. Begin klein, maar fijn (met in gedachten wel altijd het doel om groot te worden – mocht je dat ambiëren). Ik voer zelf nog 2 dagen per week freelance opdrachten uit met dezelfde inhoud als toen ik nog in loondienst werkte. Uiteindelijk wil ik stoppen met die freelance opdrachten, want als ik heel eerlijk ben: daar ligt mijn hart niet. Echter: cold turkey stoppen met die opdrachten? Niet zo’n goed plan. Daarom bouw ik af en ben ik van 5 dagen per week, naar 4 en nu naar nog maar 2 dagen per week gegaan. De inkomsten uit die freelance opdrachten zie ik als mijn bedrijfsfinanciering, want: ik hoef hierdoor niet naar de bank om een bedrijfskrediet te vragen. En ondertussen bouw ik aan mijn droombedrijf. Of bedrijven inmiddels.

Gratis inspiratiesessie

Kun jij nog wel wat inspiratie gebruiken met betrekking tot jouw carrière? Wil je samen sparren over wat jóuw steentjes zijn? Of kun jij wel wat tips gebruiken voor een lang en gelukkig werkleven? Vraag dan een gratis inspiratiesessie (van 20 minuten – via Skype) aan! Ik geef je in deze sessie minimaal 2 gouden tips om uit te vinden welk werk nou écht goed bij je zou passen. Let op: beperkt aantal plekken beschikbaar.

Een vraag voor Rina?

Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

Beantwoord mijn vraag:
PersoonlijkAnoniem

Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
Zo maak je de perfecte pitch!
Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

HMV Support

HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.