Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?

   carriere
   ‘Van de baan die ik nu heb word ik niet gelukkig. Ik denk sowieso dat ik de verkeerde opleiding heb gedaan. Al tijdens mij studie kreeg ik het idee dat ik niet de richting in wilde waarvoor ik aan het studeren was. Toch lukt het me niet om te bedenken welke andere carrièremogelijkheden ik heb. Alles wat ik bedenk lijkt op mijn werkervaring of is in de richting van de opleiding die ik heb gevolgd. Ik ben gewoon niet zo creatief wat dat betreft. Dus: hoe kom ik op nieuwe ideeën?’

   Als je het mij vraagt is creëren het leukste wat er is. Wanneer er bij mij een deur dichtgaat, zie ik meteen weer 10.000 andere mogelijkheden en kansen. Kleine kanttekening: dat is niet altijd zo geweest. Ik zal het je nog sterker vertellen: de meeste carrièreswitchers en twijfelaars denken in beperkingen, in plaats van in kansen. Zoals ik je vraag nu lees, lijkt het erop alsof dit bij jou ook een beetje gebeurt. En wanneer je denkt in beperkingen (kan ik niet, lukt niet, onmogelijk, want: niet de juiste opleiding, of niet de juiste werkervaring) wordt je creativiteit ENORM beperkt.

   Maar, zoals meestal, is er goed nieuws! De omslag maken van ‘denken-in-beperkingen’ naar ‘denken-in-mogelijkheden’ is te leren. Ik geef je een paar tips.

   Wat zou je doen met een paar miljoen?

   Deze tip komt uit mijn gratis e-book waarin je 5 tips leest om uit te vinden welk werk écht goed bij je past.

   ‘Wat zou je doen met een paar miljoen?’ is natuurlijk een beetje een cliché vraag, waarop vaak ook cliché antwoorden volgen. De meest voorkomende antwoorden wanneer ik deze vraag voorleg in mijn praktijk zijn:

   ★ Mijn hypotheek afbetalen
   ★ Lekker op vakantie gaan naar een ver en zonnig oord
   ★ Een nieuwe auto kopen
   ★ Een gedeelte weggeven aan vrienden en/of familie (of een goed doel)

   Het antwoord waar het om gaat, waar je de échte informatie uithaalt wanneer je jezelf deze vraag stelt, zijn de antwoorden die volgen als alle clichés zijn gepasseerd. Dus: wat ga jij doen als je je huis vrij hebt, terug bent van vakantie en een dikke Audi onder je kont hebt? Er is dan immers nog genoeg geld over, wanneer al je clichés zijn vervuld. De antwoorden die dan volgen, dát zijn de dingen die je echt graag wil doen.

   Eén van mijn cliënten gaf laatst aan dat ze dan vrijwilligerswerk zou willen doen voor minderjarige asielzoekers. Had ze nog nooit echt bij stil gestaan. En het leuke was dat ze nu iets had om te onderzoeken waar ze nog nooit eerder aan had gedacht.

   Beter goed gejat dan slecht bedacht

   Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd nog zoeken op plekken waar je nog niet eerder gezocht hebt. Wie zegt dat je alles zelf moet bedenken? Beter goed gejat dan slecht bedacht toch?! De volgende plekken zijn uitermate geschikt om carrière inspiratie op te doen.

   Facebookgroepen
   Word bijvoorbeeld lid van de ‘Ambitieuze Meisjes’ groep. Dit is een platform voor jong vrouwelijk talent. Een besloten groep met (op moment van schrijven van dit artikel) ruim 35.000 leden waarin ‘talent zichtbaar maken’ centraal staat. De volgende zaken worden regelmatig gepost: vacatures, (freelance) opdrachten, vragen over allerlei soorten onderwerpen, trainingen die te volgen zijn et cetera. Er zijn vrouwen in deze groep aanwezig met diverse achtergronden en carrières. Laat je eens inspireren door alle verschillende beroepen en werkverhalen die je tegenkomt in deze groep. Er zit vast iets tussen waar je nog nooit aan gedacht hebt. Schrijf die functies op en ga bij jezelf na of je er enthousiast van wordt en wat jou er zo in aantrekt. Dan ben je zo weer een stap dichterbij nieuwe carrièremogelijkheden.

   Netwerkborrels of – bijeenkomsten
   Eigenlijk een beetje hetzelfde principe als bij de Facebookgroepen, maar dan offline. Veel cliënten krijgen koude rillingen en kokhalsneigingen als ik het woord ‘netwerken’ laat vallen, alleen: het werk wel écht. Vooral als je als doel hebt om informatie te verzamelen en nieuwe ideeën op te doen. Het enige wat je hoeft te doen is informeren naar wat de aanwezige personen doen en je krijgt een shitload aan informatie. Mensen vertellen nou eenmaal graag over zichzelf. Zie je écht heel erg op tegen bitterballen en brallen in pak? Ga dan op zoek naar een informele borrel, bijvoorbeeld die van Los & Lippig op 28 juni in Eindhoven. Of zoek eens naar bijeenkomsten op Eventbrite en filter op: netwerken.

   Waak er bij deze tip (zowel bij de online als offline versie) wel voor dat je niet iemand anders laat beslissen voor jou of dat je je een kant op laat duwen! Dus WEL informeren naar de carrière van een ander; naar hoe diegene bepaalde stappen heeft genomen en naar wat diegene zo leuk vindt aan zijn of haar werk (bijvoorbeeld) en NIET vragen om advies. Zo houd je het zuiver en kun je voor jezelf bepalen waar je warm voor loopt of waarop je afhaakt, in plaats van dat een ander dat voor je doet. Wanneer je vraagt om advies krijg je al gauw het ‘weet je wat JIJ zou moeten doen?’-effect. Dat wil je niet. Dus: alleen informeren. Daarmee houd je alle opties en mogelijkheden open. En dat is vooral in het begin van je carrièrezoektocht belangrijk. Strepen komt later wel. Weg met denken-in-beperkingen!

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.