Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Vraag 't Rina

carrièreswitch

Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?

kamer van koophandelToen deze vraag binnenkwam bij Workerbee, zei Jessi: “Dit is ook een leuke vraag om mee te nemen, toch?” Ik antwoordde dat ik er wel een boek over zou kunnen schrijven!

Veel van mijn cliënten twijfelen of ondernemen iets voor hen is en vragen zich af hoe ze daar achter komen, om vervolgens een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels de revue te laten passeren, iets wat menig startend ondernemer vast herkent. Ik bespreek vandaag graag hoe je kunt bepalen of je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel – oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?

First things first

Dit wordt geen technisch stuk dat gaat over aan welke verplichtingen je moet voldoen, welke rechtsvorm je het beste kunt kiezen, of een gedeeltelijke baan in loondienst fiscale gevolgen heeft, bedrijfsverzekeringen, BTW-nummers, belastingaangiftes en meer van dat soort shit. Ik weet het, het hoort erbij om deze zaken grondig uit te zoeken voordat je van start gaat, maar: not my cup of tea. Ik verwijs je dan ook met liefde door naar de échte specialisten aan wie je deze vragen kunt stellen: de Belastingdienst, een fatsoenlijke boekhouder en de Kamer van Koophandel zelf. Vaak kun je met dit soort vragen ook terecht bij organisaties die de belangen van ondernemers behartigen, bijvoorbeeld ZZP-Nederland.

Een tijdje geleden beantwoordde ik de vraag ‘Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?’ En hier had net zo goed kunnen staan ‘Hoe weet je of je klaar ben om te gaan ondernemen?’. Twijfel je? En weet je niet zo goed hoe je je twijfels het beste weg kunt nemen? Lees dan nog eens deze Vraag ’t Rina.

Waarom wil je ondernemen?

Wanneer je wil gaan ondernemen is het handig (en dat is een understatement) om P R E C I E S te weten waarom je wil ondernemen. Als ik kijk naar mezelf: ondernemen is een soort noodzaak. Ik ben stronteigenwijs, kan niet tegen bureaucratie en stroperigheid in organisaties, ik wil zélf bedenken wat ik ga doen en hoe ik dat aanpak, ik kies graag zélf de mensen uit met wie ik samenwerk en ik vind mijn eigen tijden indelen héérlijk – ook omdat dit het beste werkt voor mijn gezin. In loondienst gaan is voor mij daarom geen optie.

Wanneer je, net als ik, crystal clear hebt wat de reden is dat je een eigen bedrijf wil, sta je makkelijker op na tegenslag. Tegenslag inderdaad, je leest het goed. Wanneer je je eigen bedrijf runt komen er namelijk momenten waarop je je afvraagt waarom je dit in godsnaam ook alweer bent gaan doen. Momenten waarbij je je ogen uit je kop jankt omdat niks lijkt te lukken. Dit zijn de momenten waarop de meeste mensen afhaken; stoppen met hun bedrijf. De mensen die de kracht vinden om door te gaan ondanks deze momenten, dat zijn de mensen die precies weten wat hen drijft.

Als je een onderneming start bekleed je (vooral in het begin) een heleboel functies: je bent de CEO van je bedrijf, PR- en marketingmedewerker, hoofd administratie, chef klantenservice, en ga zo maar door.

Strengths and weaknesses

Wat verder handig is om te onderzoeken vóór je gaat starten met een eigen bedrijf, is wat je kwaliteiten en jouw –hoe zeg ik dat politiek correct– uitdagingen zijn. Als je een onderneming start bekleed je (vooral in het begin) een heleboel functies: je bent de CEO van je bedrijf, PR- en marketingmedewerker, hoofd administratie, chef klantenservice, en ga zo maar door. Je behoort overal iets vanaf te weten. Stel: jij wil je eigen gemaakte sieraden gaan verkopen, dan ben je er niet met het alleen maar maken van de sieraden. Je moet ook een webwinkel bouwen, want je wil je sieraden wel verkopen. Of je moet beurzen benaderen om daar je producten aan de man te brengen. Je moet ook ‘iets met marketing’. Het is daarom verrekte (excuse my Brabants) handig als je weet waar je goed in bent en waar je hulp bij moet zoeken. Want dát is ook een eigenschap van een goede ondernemer: weten wat ‘ie moet delegeren.

Hulp gezocht!

Je hebt me misschien al eens iets zien schrijven over mijn eigen coach. Ik heb mijn coach destijds ingeschakeld omdat ik een vakidioot ben maar geen idee had hoe ik mijn ‘product’ nou het beste aan de vrouw kon brengen. Ik had geen kaas gegeten van bedrijfsstrategieën en marketing, dus zocht ik hulp. Blijf niet zelf aanklooien met de dingen die je lastig vindt.

Wanneer het gaat over je kwaliteiten en uitdagingen, heb ik het niet alleen maar over de praktische zaken. Het gaat ook over jouw obstakels en die spelen zich vaak af in je hoofd. Eén van mijn eigen obstakels is bijvoorbeeld mijn chronisch perfectionisme. Was ik hier niet mee aan de slag gegaan, dan was ik nu –2 jaar later- nog steeds bezig geweest met voorbereidend werk en het bouwen van mijn website.

Je bedrijf groeit zo hard als jij als persoon groeit. Met andere woorden: wéét je van jezelf dat je een überperfectionist bent? Dat je onzeker bent over jezelf, zeker als je kritiek krijgt? Dat je wel wat assertiever zou mogen zijn? Kun jij slecht je grenzen aangeven en heb je daardoor steeds het gevoel dat je overloopt? Als je niks doet aan de kronkels in je kop, wordt het ook niks met je bedrijf.

Last but not least

Stel dat je nu besluit dat je klaar bent voor de stap naar de KvK. Je deelt enthousiast jouw plannen met je vrienden en familie en dat dan… niet iedereen enthousiast reageert. Geen confetti, geen slingers. Hallo, waar is de champagne?!

Niks werkt zo demotiverend als anderen die hun eigen angsten op jou projecteren of die misschien wel een beetje jaloers op je zijn of bezorgd om je zijn. Verzamel daarom een fantastisch team om je heen. Dit bedoel ik niet in letterlijke zin, als in: personeel aannemen. Ik bedoel dit als in: verzamel een club mensen om je heen die je ondersteunen, je helpen, je motiveren en inspireren. Mensen waar je je aan op kunt trekken. En mensen waar je op terug kunt vallen wanneer het even tegenzit of wanneer je het even niet meer weet. Vind die mensen offline, en misschien ook wel online in bijvoorbeeld ondernemersverenigingen, of Facebookgroepen, of stap eens binnen bij een lokale ondernemer waar je tegenop kijkt.

Heb je alle bovenstaande punten doorlopen en helder hoe het bij jou zit?

You’re good to go. Doe het! Succes!

Een vraag voor Rina?

Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

Beantwoord mijn vraag:
PersoonlijkAnoniem

Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
Zo maak je de perfecte pitch!
Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

HMV Support

HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.