Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Zo maak je de perfecte pitch!

   pitch‘Ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar nu vragen ze me om een pitch voor te bereiden. Help! Dit is niet bepaald mijn hobby, ik word al zenuwachtig bij het idee ervan. Daarnaast weet ik ook niet zo goed wat ik juist wél en niét moet vertellen. Kortom, hoe pak ik dit aan?

   Wat goed dat je bent uitgenodigd op gesprek! Die kun je alvast in je zak steken. Ze zien iets in je, anders mocht je niet langskomen om je sollicitatie toe te lichten. Ik geef je een paar tips voor een retegoede pitch.

   Pitch met haakjes & voorbeelden

   Bestudeer de vacature nog eens goed. Haal uit de tekst de haakjes waar jíj iets mee kunt. Kijk bijvoorbeeld naar de eigenschappen waar ze om vragen en de ervaring waarnaar ze op zoek zijn. Kies de haakjes die aansluiten bij wat jij goed kunt en wat jij leuk vindt aan de vacature en vertel hierover tijdens de pitch. Het liefst mét smakelijke voorbeelden waaruit dit blijkt. Het kost misschien wat voorbereiding, maar het is heel erg de moeite waard om voorbeelden tot in detail uit te schrijven. Waarom? Omdat we vaak niet eens beseffen hoeveel bijzondere en gave dingen we al hebben gedaan tijdens onze carrière. Vaak vinden we het allemaal maar ‘heel gewoon’ wat we voor elkaar hebben gekregen en staan we er niet bij stil dat dit nu juist de dingen zijn waar een potentiële nieuwe werkgever naar op zoek is.

   Het loont om te kijken welke eigenschappen of vaardigheden gevraagd worden in de vacature waarvoor jij gaat pitchen en om daar vervolgens heel gedetailleerde voorbeelden uit de praktijk bij te beschrijven.

   Een voorbeeld uit de praktijk
   Zo had ik eens een cliënt, een mega betrokken persoon, die met Kerst bij haar op kantoor zorgde voor warme chocomel met slagroom, kerstkoekjes en voor iedereen een lief kaartje met een nieuwjaarswens. Daardoor vond niemand het erg om te werken met Kerst, zij maakte er namelijk altijd wel iets gezelligs van. Mijn cliënt was ook degene die alle personeelsfeestjes regelde (en er altijd voor zorgde dat het bij ie-de-reen in de smaak viel (wat een kunst is op zich, als je het mij vraagt)). Verder was ze enorm betrokken bij ieders persoonlijke issues. Zo wist ze van Joke van de kantine dat haar moeder ziek was en van Jan van de facilitaire dienst dat zijn zoon het moeilijk had op school. Ze was super betrokken bij al haar collega’s en haar collega’s maakten gretig gebruik van haar luisterend oor. Vervolgens deed zich een super mooie kans voor bij een groter bedrijf. Ze stond al jaren ‘stil’ qua ontwikkeling en was echt toe aan een volgende stap. Bij dat andere bedrijf vroegen ze om een ‘echte verbinder’ en een ‘bruggenbouwer’. Nou ja, alsof het zo moest zijn…

   Mijn cliënt zag dit echter niet direct zelf in. Zij vond het dus heel normaal wat ze allemaal deed in en voor haar team en collega’s. Ze deed het af als ‘niks bijzonders’, want: ‘dat kan toch iedereen?’ Precies daar ging ze de mist in met haar gedachten. Dat wat zij deed kan dus niet iedereen. En al helemaal nie met haar vanzelfsprekende moeiteloosheid.

   Daarom loont het om te kijken welke eigenschappen of vaardigheden gevraagd worden in de vacature waarvoor jij gaat pitchen en om daar vervolgens heel gedetailleerde voorbeelden uit de praktijk bij te beschrijven, zodat je niet meer vergeet wat jou nu zo bijzonder maakt! Je hoeft hiervoor niets te verzinnen, daar prikken ze tijdens een sollicitatie namelijk zo doorheen, nee, vertel gewoon waargebeurde verhalen! Het hoeft niet eens altijd werkgerelateerd te zijn. Heb je bijvoorbeeld een hobby waarin bepaalde eigenschappen terugkomen? Of heb je in je eentje een reis gemaakt waarbij je organisatietalent op de proef werd gesteld? Licht die toe!

   Welke vragen zou jij jezelf stellen?

   Bereid je goed voor op de vragen die jij jezelf zou stellen wanneer jij diegene was bij wie je kwam solliciteren. Bijvoorbeeld bij een gat op je cv of missende aansluitende werkervaring. Of wanneer je pas nét twee maanden bezig met je huidige baan. Denk dan bijvoorbeeld na over de vraag: “Ik zie dat je net een nieuwe baan hebt, hoe komt het dat je nu alweer solliciteert?”

   Let op: een gat in je cv, niet (helemaal) aan de voorwaarden voldoen of pas net een nieuwe baan hebben en nu alweer solliciteren hoeven helemaal geen probleem te zijn. Zolang jij goed kunt motiveren waarom, is er niks aan de hand. Zorg dat je je antwoord klaar hebt en niet met je mond vol tanden komt te staan tijdens je pitch. Onthoud: een slimme meid, is op dit soort vragen voorbereid.

   Je kunt zelfs de vragen die je verwacht al meenemen en beantwoorden in je pitch. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Nu denkt u misschien: ‘Ze heeft net een nieuwe baan, hoe komt het dat ze hier nu alweer staat te solliciteren?’ Maar dat kan ik u heel goed uitleggen. Het is namelijk zo dat…” Zo maai je ze gelijk het gras voor de voeten weg, hoeven ze ook geen moeilijke vragen meer te stellen aan het einde!

   Stukje timemanagement

   Weet je hoelang je mag pitchen? Vraag het desnoods even na. Schrijf vervolgens je pitch een keer helemaal uit. In spreektaal. Zoals jij bent. Spreek je op gemiddeld tempo? Dan gebruik je ongeveer 130 woorden per minuut. Met dat in je achterhoofd, kun je uitrekenen hoeveel woorden jouw pitch ongeveer mag bevatten, zodat je verhaal binnen de gestelde tijd past.

   Mag je ‘sheets’ of presentatiemateriaal gebruiken? Top! Dan is dat mooi jouw ‘spiekbriefje’ voor wat je gaat zeggen. Gebruik niet teveel tekst en voornamelijk beeld en steekwoorden. Een gratis tool die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld Canva.

   Practice what you preach

   En verder? Oefenen, oefenen, oefenen! Bij een vriend(in), familielid of je partner. En oefen je met iemand die jou goed kent? Dan kan diegene je vast ook nog wel van leuke anekdotes of sprekende voorbeelden voorzien, dat is alleen maar mooi meegenomen!

   Heb je alle tips toegepast? Dan ben je klaar om te vlammen! En wil je écht heel zelfverzekerd die pitch instappen? Lees dan nog een keer deze blog.

   Succes!

   P.S. Wil je een keer brainstormen met Rina over jouw carrière? Vraag hier een gratis online inspiratiesessie van 20 minuten aan.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.