Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2020 WORKERBEE

   Column van

   Waarom diversiteit op de werkvloer zo belangrijk is

   diversiteit
   Marthe Walter

   Voor het maandthema kleur leg ik mijn Afghaanse vriendin Wahida het vuur aan de schenen. Wahida woont sinds 1996 in Nederland. Ik ben al jaren in de veronderstelling dat Nederland behoorlijk multicultureel is en dat we leven en werken in een diverse en inclusieve cultuur. Nieuwsgierig vraag ik naar haar persoonlijke ervaringen: “In hoeverre is de diversiteit in kleur en cultuur merkbaar op de werkvloer? Lachend geeft ze antwoord: “Voor het bedrijf en de collega’s wellicht niet, maar voor mij wel!”

   Wahida: “De definitie van multicultureel wordt vaak verkeerd begrepen. In Nederland vinden we een organisatie multicultureel als er mensen van verschillende etniciteiten werken. Maar we verwachten wel dat ze zich aanpassen aan de Nederlandse gewoonten; kledij, taal en gedrag. Omdat mensen van kleur zich aanpassen is het verschil in achtergrond niet of nauwelijks merkbaar. Stel je voor dat ik morgen besluit om in traditionele kledij op kantoor te verschijnen, dan weet ik zeker dat mensen me een gekkie vinden!”

   Cultuurclash

   In het eerste jaar van onze vriendschap vond ik Wahida soms ook een gekkie. Zo bleef ze ooit een weekend logeren in het Amsterdamse appartement van mijn broertje. De logeerpartij bespaarde haar een lange treinreis. ‘s Avonds bel ik haar om te vragen hoe het was. Als ze vertelt dat er vanavond een extra meisje op de logeerkamer slaapt word ik boos. Hoe kan ze zomaar een vreemde uitnodigen op een plek waar ze zelf te gast is? Als we erover praten is Wahida oprecht verbaast over mijn razende reactie: “Als ik iets heb dan is het logisch dat ik het deel, toch?” Als we met elkaar in gesprek gaan over onze kleine clash, die blijkbaar cultuurgebonden is, zie ik voor het eerst mijn bekrompen ‘Hollandse’ normen en waarden. Als ik bij mijn vriendin Wahida op visite ga mag ik immers altijd mee-eten en er blijven slapen en iedereen die ik meeneem ook. Alles wat er is wordt gedeeld. En als ik vraag of ze later een Tikkie stuurt voor de gemaakte kosten? Dan lacht ze me vierkant uit.

   In andere culturen is het gebruikelijk om je collega’s niet enkel te zien als de mensen met wie je werkt, maar als de mensen met wie je een groot stuk van je leven deelt.

   Lees ook: Een meisje-meisje met een mannenhart

   Werken in een andere cultuur

   In andere culturen is het gebruikelijk om je collega’s niet enkel te zien als de mensen met wie je werkt, maar als de mensen met wie je een groot stuk van je leven deelt. Wahida vindt het dan ook vreemd dat mensen die met pensioen gaan nooit meer op de koffie komen. Of dat je elkaar nooit meer ziet noch spreekt wanneer iemand van baan wisselt. Of dat iedereen (in de meeste gevallen) een aparte lunchtrommel meeneemt in plaats van een gezellige gezamenlijke lunch. Als ze vertelt hoe werk in andere culturen werkt, vind ik het zonde dat de meeste bedrijven daar (nog) niet voor open staan. Op een enkeling na dan.

   Van cultuurclash naar cultuurcompromis

   Zo is er Mindvalley. Bij Mindvalley werken mensen uit zo’n 40 verschillende landen en 17 verschillende culturen. Om dit te vieren is er elke maand een culture day. De culture day staat in het teken van één van de aanwezige culturen. De collega’s van deze nationaliteit organiseren de juiste kledij, lunch en rituelen die passen bij de cultuur. Collega’s krijgen een kijkje in elkaars afkomst, waarna sommige rituelen of werkvormen worden overgenomen in de dagelijkse werkzaamheden. Ik hoop dat er in meer organisaties ruimte komt voor een cultuurcompromis waarin elke cultuur welkom is en we diversiteit vieren in plaats van veroordelen. Ik hoop dat de definitie van multicultureel transformeert van ‘meerdere kleuren in hetzelfde jasje’ naar een cultuur waarin iedereen welkom is om in een ‘jasje naar keuze’ te verschijnen. Wellicht komt er dan ooit een dag dat je geen ‘gekkie’ bent als je in traditionele kledij naar het werk gaat.

   Marthe Walter
   Tags: kleur