Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Wat de kortste route naar ondernemerschap is?

ondernemerschap
Marthe Walter

“Jij hebt lef!” Alsof ik heb meegedaan aan Expeditie Robinson… Maar nee jongens. Geen moeilijke hindernissen, walgelijke eetproeven of gemene complotjes. Ik ging simpelweg naar de Kamer van Koophandel, heb 50 euro neergelegd, een hippe allitererende bedrijfsnaam bedacht en -hink, stap en oké: kleine sprong in het diepe-, maar: tada! Ik was ineens een ondernemer. Net als ruim 1 miljoen andere mensen in Nederland.

De stap naar ondernemerschap

Ik krijg regelmatig verzoeken via LinkedIn van mensen die op basis van mijn profiel denken dat ik een droombaan heb. Ze willen graag van me horen hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Als ik met deze mensen koffie ga drinken zeggen ze vaak dezelfde dingen: “Ik droom ervan om ondernemer te worden!” Of: “Ik zou ook mijn geld wel willen verdienen met mijn hobby!” Mijn reactie is altijd hetzelfde: “Tof! Heb je al een KVK-nummer aangevraagd?” Het antwoord is in de meeste gevallen: ‘nee’. Dat verbaast me. Wellicht een open deur, maar: de eerste stap naar ondernemerschap is het daadwerkelijk creëren van jouw onderneming.

Toen ik in 2017 columns zou gaan schrijven voor een online platform was er een belangrijke vereiste: het moest op zzp-basis. “Noodgedwongen” werd ik ondernemer.

Droombaan?

Persoonlijk heb ik er nooit van gedroomd om eigen baas te worden. Ik droomde enkel van een leuke baan. Een baan die maakt dat ik ‘s ochtends zin heb om uit bed te stappen. Of nou ja, zin is een groot woord. In de ochtend heb ik met name zin in koffie, het liefst in bed als dat zou kunnen. Betere omschrijving: een baan die maakt dat ik zin heb om koffie te halen zodat ik kan beginnen aan mijn werkdag. Toen ik in 2017 columns zou gaan schrijven voor een online platform was er een belangrijke vereiste: het moest op zzp-basis. “Noodgedwongen” werd ik ondernemer. Maar toen ik dit, met enige twijfel, op mijn LinkedIn-profiel zette gebeurde er iets wonderlijks. De aanvragen stroomden binnen! Ondanks dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen website heb. Voor het online platform heb ik uiteindelijk maar één column geschreven, waarna we tot de conclusie kwamen dat er geen match was. Toch is het een belangrijke wending in mijn carrière geweest: het was mijn eerste stap naar ondernemerschap.

Stop met dromen, start met doen!

De stap naar de KVK lijkt een groot gedeelte van de dromers af te schrikken. Alsof er daadwerkelijk een walgelijke Expeditie Robinson-eetproef of gevaarlijke hindernis staat te wachten als je er de deur binnenstapt. Maar ik ben er geweest, jongens, en ik kan jullie vertellen: dit is niet het geval. Nu pleit ik er niet voor dat iedereen nu massaal naar de KVK moet rennen om zich in te schrijven, ik wil je enkel aanmoedigen om te stoppen met dromen en te starten met doen! Dromen kan altijd nog. ‘s Nachts in bed bijvoorbeeld, over wat je zou doen met een miljoen, je knappe buurman of voor mijn part over je deelname aan Expeditie Robinson, whatever works for you.

Dus, “droom” jij ervan om je eigen onderneming te starten? Geweldig idee! Stop nu met dromen en start met doen!

Marthe Walter
Tags: dromen