Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Wie trek jij aan met jouw baan?

   werk
   Marthe Walter

   Een paar weken geleden zat ik op een donderdagavond in een café met Tom (die ik vanaf nu TinderTom noem). Wie regelmatig ”tindert” weet dat het ongeveer een vraag of drie duurt voordat je op het onderwerp ‘wat doe jij voor de kost’ uitkomt. Toen ik dit aan TinderTom vroeg, kreeg ik een wel heel bijzonder antwoord.

   Hoe leuk is dat?

   Als ik me heel erg verveel, wil ik nog wel eens aan het tinderen gaan. Ik woon in Amsterdam, waar je op iedere hoek van de straat wel ergens een knappe man kunt vinden. Daten is hier heel laagdrempelig. Plenty of fish in the sea. Een swipe in de ochtend is een date in de avond. En dus zat ik een aantal weken geleden tegenover TinderTom.

   Hij neemt een grote slok van zijn biertje en zegt zuchtend: “Nee, ik vind er echt niks aan, maar ja ik heb een vast contract dus ik ben gek als ik ga.”

   TinderToms profielpagina was top. Een paar foto’s met bier en vrienden om te laten zien hoe leuk zijn sociale leven is, een enkele zwartwit foto om mysterieus over te komen én de klassieker: een foto met gitaar. Ik ben er heilig van overtuigd dat tweederde van de mannen die knuffelend met een gitaar op Tinder staat nog nooit een akkoord heeft gespeeld, maar dat terzijde. Ik geef het toe: voorafgaand aan de date met TinderTom deed ik een kleine background check. Op zijn LinkedIn zag ik dat hij écht 31 was én dat hij al 6 jaar bij hetzelfde bedrijf werkte. Verder geen bijzonderheden te vinden op het world wide web. Dat leek een goed teken! Ik stap fashionably late de kroeg in, waar mijn date al aan de bar hangt. TinderTom is in het echt nóg knapper dan op de foto’s. Om het ijs te breken had ik het vragenspel uit mijn kerstpakket meegenomen, maar dit leek overbodig. Was dit écht de knappe, ambitieuze, gitaarspelende Amsterdammer die zijn Tinderprofiel me beloofd had?

   Geluk werkt aanstekelijk

   Mijn vervolgvraag op ‘wat doe jij voor de kost’ is altijd hetzelfde: “Vind je het leuk?” Zo ook bij TinderTom. Hij neemt een grote slok van zijn biertje en zegt zuchtend: “Nee, ik vind er echt niks aan, maar ja ik heb een vast contract dus ik ben gek als ik ga.” Zodra TinderTom over zijn werk begint te praten transformeert hij van knappe, ambitieuze, gitaarspelende Amsterdammer naar gedeprimeerde, verdrietige werknemer. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat ik dat niet echt aantrekkelijk vond. Geluk werkt namelijk aanstekelijk. Als iemands ogen gaan stralen zodra hij over zijn baan vertelt, doet dat iets met de sfeer. Andersom werkt dat hetzelfde. Zodra iemand spontaan zijn biertje wil adten als je vraagt naar zijn werk(geluk), verandert de sfeer.

   Wie of wat trek je aan met jouw baan?

   Subtiel wijzig ik het gespreksonderwerp en zeg ik: “Wat leuk dat je gitaar speelt!” TinderTom antwoordt: “Nja leuk, ik ben er niet echt goed in, dus zo leuk is het niet.” Het is wellicht geen verrassing dat ik niet op tweede date wilde. De misère van deze ongelukkige Amsterdammer werkte voor mij niet echt aanstekelijk. Dus check het eens bij jezelf de volgende keer dat je op date gaat: gaan jouw ogen stralen als je vertelt over wat je doet en hoe blij je daarvan wordt? Vraag jezelf eens af: wie trek jij aan met jouw baan? Ik hoop geen TinderTom…

   Marthe Walter
   Tags: dromen