Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Zet jezelf ook eens op vliegtuigstand!

   vliegtuigstand
   Marthe Walter

   In mijn studententijd had ik een relatie met Milan. Milan was al een aantal jaar ondernemer. Dat vond ik super aantrekkelijk. Dat dacht ik althans, totdat we voor het eerst samen op vakantie gingen. Zijn bedrijf ging, in de vorm van zijn telefoon, namelijk met ons mee. ‘Out of office’ kwam niet in Milan’s woordenboek voor. Hij moest en zou altijd beschikbaar zijn voor klanten en medewerkers. Ik vond het VRE-SE-LIJK.

   Na 4 dagen Oostenrijk kreeg ik nog net geen stuiptrekkingen van zijn ringtone. Ik onderdrukte met moeite de neiging om zijn telefoon ‘per ongeluk’ uit de auto te laten vallen. Elke keer dat hij toch opnam liet ik, passief agressief zuchtend en met mijn ogen draaiend, merken dat ik het er NIET mee eens was. We waren immers op vakantie, toch?

   Vluchten in de vliegtuigstand

   Als ik weer eens luid protesterend aan het klagen was over zijn (door mij gediagnosticeerde) workaholic-gedrag, verweet Milan me dat ik niet snapte hoe het ondernemersbestaan werkte. “Ik bén mijn bedrijf liefje, je snapt toch wel dat ik altijd bereikbaar en beschikbaar moet zijn? Ik kan mijn medewerkers toch niet alle problemen op laten lossen?Right then and there realiseerde ik me dat de telefoon van mijn lief een vliegtuigstand had. De ondernemer in mijn geliefde had dat daarentegen niet. Milan stond altijd aan. Er was simpelweg niets aan te doen.

   Menig saunaganger staat of zit in zijn badjas op zijn telefoon. Op de gang van de kleedkamer wordt zelfs nog even een zakelijk overleg gepleegd. Mijn moeder en ik kijken elkaar aan: waren we hier niet om te ontspannen?

   Ontspannen ondernemers

   Inmiddels ben ik zelf ondernemer. Op een donderdag ga ik met mijn moeder naar de sauna om te ontspannen. Opeens betrap ik mezelf erop dat ik na een uur ‘ontspanning’ niet meer zo relaxed ben. Het is immers donderdag en het zou zomaar kunnen dat die ene klant gereageerd heeft op de offerte die ik op dinsdag heb verzonden. Als ik vandaag nog reageer, dan kan er voor het weekend wellicht nog een nieuw voorstel de deur uit. Toch even kijken op mijn telefoon? Ik loop samen met mijn moeder (die ook eigen baas is) richting de kleedkamers en de telefoons. Als we de kleedkamer binnenstappen schrikken we. Menig saunaganger staat of zit in zijn badjas op zijn telefoon. Op de gang van de kleedkamer wordt zelfs nog even een zakelijk overleg gepleegd. Mijn moeder en ik kijken elkaar aan: waren we hier niet om te ontspannen?

   Aan van adrenaline

   High van de adrenaline (en andere hormonen die er vrijkomen als je jouw ongelezen mails en berichtjes ziet) stappen we na onze mobiele break terug de sauna in. Als ik ga liggen merk ik dat het me moeite kost om mijn ‘werk-modus’ weer uit te zetten. Ondanks dat ik geen dringende mails moet beantwoorden kan mijn brein het toch niet laten om alvast een paar concepten te bedenken. Dan besef ik opeens dat ik doe wat Milan altijd deed: ik sta altijd aan en dat is niet per se prettig! Het effect van een rustgevend dagje sauna is een stuk minder groot als je iedere 2 uur even op je telefoon gaat kijken.

   Hoe beschikbaar ben je echt?

   Ik leerde het verschil tussen beschikbaarheid en bereikbaarheid. Natuurlijk is het prima om je telefoon mee te nemen als je ergens naartoe gaat. Het is immers fijn om altijd bereikbaar te zijn. Als je moe of ziek bent, kun je je telefoon opnemen maar dat betekent niet dat je daadwerkelijk beschikbaar bent. De meeste mensen functioneren immers niet optimaal met een hoofd vol zorgen of een hoofd vol koorts. Of nja, met een hoofd vol snot komt er wellicht een hoop uit, maar niet per se iets productiefs. Een paar maanden later sta ik op het punt om het vliegtuig in te stappen en op vakantie te gaan. Voordat ik instap zet ik mijn telefoon en de ondernemer in mezelf op de vliegtuigstand. Wie weet laat ik dat de rest van de vakantie wel zo staan.

   Marthe Walter
   Tags: niks