Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Zo goed mogelijk aan het werk tijdens ‘die tijd van de maand’

Maandelijkse periode
Marthe Walter

Ik maak sinds een tijdje gebruik van Flo. Flo is een AI-aangedreven gezondheidsapp voor vrouwen en hun maandelijkse cyclus. Een paar jaar geleden had ik niet gedacht dat ik zo actief met mijn menstruatie bezig zou zijn. Ik weet nog dat ik me vroeger op school kapot ergerde aan meisjes die niet mee wilden gymmen omdat ze ongesteld waren.

De gymleraar was obviously ongemakkelijk bij het onderwerp en keurde alles goed. Ik vond dat stom. “Je bent toch niet ziek? Doe niet zo moeilijk! Neem een paracetamol en stop er gewoon een tampon in!”

Ik ben niet de enige die is opgegroeid met het idee dat je ‘even door moet bijten’ als je op de rode zee vaart. Ongesteld zijn en alles wat erbij komt kijken is vandaag de dag nog steeds een taboe. Het is niet gebruikelijk om aan een volle lunchtafel met collega’s te vragen: “Heeft iemand een tampon voor mij?” Nee. We vragen stilletjes aan het vrouwelijke gezelschap: “Heb jij ‘iets’ bij je?” Daarna proppen we al ritselend de bloedverstelping in onze mouw of broekzak. In tegenstelling tot pubers bij de schoolgym hangen we liever niet aan de grote klok dat het ‘die tijd van de maand is’.

Er wordt me regelmatig gevraagd ‘of ik wel helemaal lekker ben’ en als ik eerlijk ben is het antwoord op dag één tot en met drie: NEE.

Verbergen heeft geen zin

Your period is private en dat is eigenlijk gek. Als ik voor mezelf mag spreken is het altijd overduidelijk te zien dat ik last heb van MKZ (Maandelijkse Kut Zooi). Ik ben zo bleek als een vaatdoek, ik heb wat meer puistjes op mijn gezicht, mijn buik is opgeblazen en ik zit wiebelend op mijn stoel. Door de rugpijn die maandelijks met de rode vloed meekomt ben ik zo’n beetje de hele dag op zoek naar een prettige zitpositie. Ook ben ik de eerste drie dagen mega moe (want: laag oestrogeengehalte) en hoef ik je, zelfs als je een man bent, vast niet uit te leggen dat dat de productiviteit niet ten goede komt. Er wordt me regelmatig gevraagd ‘of ik wel helemaal lekker ben’ en als ik eerlijk ben is het antwoord op dag één tot en met drie: NEE.

Know what you’re working with

Flo vraagt je dagelijks naar je humeur en de symptomen. Zo kun je in je menstruatieweek last hebben van: krampen, gevoelige borsten, hoofdpijn, acné, misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, cravings, constipatie of juist diarree en als kers op de taart: insomnia. Als je de app lang genoeg secuur bijhoudt krijg je inzicht in patronen uit je cyclus. Zo check ik voortaan bij heftige moodswings eerst even in welke week van mijn cyclus ik zit. Meestal verklaart dat een heleboel.

Plan je period

Als ondernemer probeer ik mijn afspraken zo gunstig mogelijk in te plannen ten opzichte van mijn cyclus. In mijn menstruatieweek plan ik geen, of zo min mogelijk, afspraken buiten de deur. In plaats daarvan zorg ik dat ik me inlees op dat wat volgende week op de planning staat en dat ik daarvoor (minimale) voorbereidingen tref. Daarnaast helpt het om bewust te eten, gedurende je hele cyclus. In het boek ‘The Woman Code’ kun je van alles lezen over wat je wel en niet moet eten en wanneer je beter wel en beter niet kunt sporten. Zo kun je, ook als je geen ondernemer bent, ervoor zorgen dat je, ook ongesteld, zo goed mogelijk aan het werk kunt.

Altijd al willen weten wat er precies gebeurt in jouw cyclus? Dit filmpje van de Glamour laat in 2 minuten alle ins en outs van de maandelijkse cyclus zien.

Nieuwsgierig naar de Flo app? Klik hier!

Marthe Walter