Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Zo overleef je een netwerkborrel

   netwerken
   Emmy Lapré

   Praten met onbekenden. Over wat voor werk iemand doet, wat zijn of haar functie is en wat de reden is van hun aanwezigheid vandaag. Over of je toevallig nog iemand kent die zij ook kennen. Of over waar je gestudeerd hebt, en wat dan precies. Pff, wat heb ik een hekel aan netwerkborrels.

   Een gat in de grond van ellende

   Wanneer ik een netwerkbijeenkomst in mijn agenda zie staan, voel ik me meteen al opgelaten. Zo’n bijeenkomst is er namelijk niet voor niks, dat gesprek heeft altijd een doel, er zit altijd iets achter. Niet gezellig even bijkletsen, maar kennismaken met mensen die je voor die afspraak nog niet kende. Die je een handje schudt en waarmee je vervolgens verplicht moet praten. Begrijp me niet verkeerd, zo’n ontmoeting kan enorm interessant en nuttig zijn. Voor je werk, je netwerk, je carrière of gewoon omdat je altijd iets van het gesprek opsteekt. Maar, dat vind ik achteraf pas. Die eerste kennismaking vind ik gewoon zo enorm ongemakkelijk. Het liefst zak ik door een gat in de grond van ellende. Terwijl ik om me heen anderen zie die zich als een vis in het water lijken te voelen als het gaat om netwerken. Die volledig relaxed rondlopen op zo’n bijeenkomst en altijd precies de goede vragen stellen. Hoe doen zij dat toch?!

   Mocht ik mijn netwerkangst toch eens tijdelijk overwonnen hebben, en ik ben op zo’n bijeenkomst, dan stel ik gewoon een paar standaardvragen. De ander stelt mij dan een soortgelijke standaardvraag terug en zowaar ontstaat er een gesprek. Kijk ons hier eens netwerken!

   And the answer is…

   Waarom heeft niemand me eerder antwoord kunnen geven op deze vraag? En moest ik er pas na jaren en jaren van totale ongemakkelijkheid achter komen? Want blijkbaar voelt niemand zich 100% comfortabel bij een eerste ontmoeting. Ongelofelijk! Thank you boodschapper van dit mega fijne bericht! Er zijn natuurlijk mensen die het minder erg vinden dan ik, maar iedereen is op het moment van ontmoeten even niet helemaal zichzelf. Mensen die je soepeltjes hoort praten tegen anderen en die spot-on vragen stellen doen dat echt niet volledig vanuit interesse. Zij hebben gewoon een handjevol standaardvragen uit hun hoofd geleerd die ze bij iedere ontmoeting stellen. En als die netwerkers pur sang klaar zijn met hun vragenlijst en eigenlijk niet meer zo goed weten wat ze nu moeten vragen, dan gaan ze naar het toilet, zien toevallig net iemand staan die ze echt moéten spreken vandaag of ze gaan een nieuw drankje halen. Ze voelen zich op zo’n moment, net als jij en ik, ook wat ongemakkelijk. Mochten ze trouwens vragen wat jij wil drinken, dan zit je goed. Zo niet, dan ben je helaas niet interessant genoeg.

   Nog zoiets ongemakkelijks: sollicitatiegesprekken. Al is dat niet nodig. Met deze 3 tips van onze coach Rina ga je zelfverzekerd je gesprek in.

   Wat voelen we ons samen lekker ongemakkelijk hé

   Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben dat ik dit nu weet! Ik heb hierdoor namelijk mijn ongemakkelijke gevoel tijdens zo’n kennismaking geaccepteerd. En mocht ik mijn netwerkangst toch weer eens tijdelijk overwonnen hebben, en ik ben op zo’n bijeenkomst, dan stel ik voortaan ook gewoon een paar standaardvragen. De ander stelt mij dan een soortgelijke standaardvraag terug en zowaar ontstaat er een gesprek. Kijk ons hier eens netwerken! En als we dan dat vreselijke moment van ongemakkelijkheid samen door zijn gekomen, dan wordt het interessant. En dan gaat mijn motortje aan. Kan ik aan iemands lippen hangen, doorvragen en ben ik blij dat ik heb doorgezet. En ben ik even extra blij dat ik deze netwerktips voortaan in mijn rugzakje heb om die eerste grote kennismakingshobbel te kunnen nemen. En mocht het geen match zijn? Dan weet ik voortaan ook hoe ik netjes afscheid kan nemen en door kan gaan naar het volgende gesprek.

   You’re a survivor

   Ik ben nog steeds de laatste die staat te springen om naar een bijeenkomst ‘met gelegenheid tot netwerken’ te gaan. Maar gelukkig weet ik nu hoe ik die eerste momenten overleef. Want met wat leuke, vooraf bedachte, semi-standaard vragen en een beregoed excuus (je bent een vrouw of niet, toch?!) sta ik mijn mannetje wel. En jij vanaf nu ook!

   Emmy Lapré
   Tags: bloot